вторник, 1 февраля 2022 г.

 

Як Україна виступала на зимових Олімпійських іграх?

Україна восьмий раз у своїй історії виступить на зимових Олімпійських іграх як незалежна держава. У 2022 році в Пекіні наша країна буде представлена у рекордних 12 видах спорту.

А поки змагання ще не стартували, пригадаємо, як українські спортсмени провели попередні Олімпіади.

1994р. Цікаво, що Зимові Олімпійські Ігри 1994 року вперше відбувалися не в один рік з літніми. На дебютній Олімпіаді Україну представляли 37 спортсменів у 10 видах спорту. І символічно, що першу медаль збірна України здобула в біатлоні. 25-річна Валентина Цербе-Несіна посприяла тому, щоб прапор України вперше побував на п'єдесталі пошани. Ще одну золоту медаль здобула Оксана Баюл, фігурне катання. На момент Олімпіади українці було всього 16 років.

1998р. На Олімпійські ігри 1998 року в японське місто Нагано Україна відправила вже 56 спортсменів, але змагалися у все тих же десяти дисциплінах.

Нашій збірній вдалося завоювати тільки одну срібну медаль. Олена Петрова виграла медаль Олімпіади у своїй улюбленій дисципліні – індивідуальній гонці.

2006р. Після невдалої Олімпіади українці зуміли дещо реабілітуватися в італійському Турині на Іграх 2006 року. Першу медаль тієї Олімпіади для України завоювала біатлоністка Лілія Вайгіна-Єфремова.

Олена Грушина та Руслан Гончаров – фігурне катання, принесли Україні бронзову нагороду на Іграх у Турині .

2014р. У 2014 році Олімпійські ігри приймало російське місто Сочі. Попри складне політичне становище, Україна відправилася у Сочі у складі 43-х спортсменів. Усі надії України на Олімпіаді були пов'язані з біатлоном, адже наша команда приїхала у потужному складі сестер Семеренко, Олени Підгрушної (Білосюк) та Юлії Джіма.

Першу нагороду Україні принесла Віта Семеренко у спринті.

Сестри Віта і Валентина Семеренко, Олена Підгрушна та Юлія Джіма, в жіночій естафеті біатлон, привели Україну до другого за 20 років "золота" на зимових Олімпійських іграх.

2018р. На Олімпійські ігри 2018 року Україна відправилася у найменшому за всю свою історію складі – 33 спортсмени. Традиційно українці чекали медалей у біатлоні, проте цього разу наші дівчата підвели.

Несподівано для всіх "вистрілив" Олександр Абраменко. Він довів, що в України існує фристайл. Для України це було перше "золото" з фристайлу в історії Олімпійських ігор.

Загалом за всю історію Україна виборола 8 медалей на зимових Олімпійських іграх – 3 "золота", одне "срібло" та чотири "бронзи".

#ЕЦТКС #Фізкультурноспортивнийвідділ #СПОРТ

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий